• Autor objave:
  • Kategorija objave:Vijesti

Započela provedba projekta vrijednog 345 miijuna kuna

Dana 07. srpnja 2016. godine u gradskoj upravi Grada Petrinje potpisani su Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava, te Ugovor o sufinanciranju za novi veliki infrastrukturni projekt „Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja”, što je ujedno bio i početak radova na ovom projektu koji su započeli na tri lokacije: u Mošćenici, na križanju ulica Ante Starčevića i Kupske, zatim u Češkom selu, na križanju Sisačke i Slatinske ulice, te na Petrinjskoj šetnici, pokraj nasipa Petrinjčice i igrališta Škole nogometa „Mladosti”, odnosno bivšeg „Gavrilovića”.U ime Vlade Republike Hrvatske supotpisnik Ugovora bio je tehnički ministar poljoprivrede Davor Romić, koji je na licu mjesta kazao i svoje dojmove: „Moji dojmovi su prekrasni, znači nakon određenog razdoblja mi smo uspjeli otvoriti radove na jednom od vrlo bitnih projekata ovdje u Petrinji, u gradu heroju. Ti radovi su financijski značajni, ali ne samo financijski, nego i zbog razloga opskrbe stanovništva kvalitetnom vodom, zbog zaštite okoliša i svih onih segmenata koji čine infrastrukturni projekt. Ovaj projekt financiran je iz sredstava Europske unije i to u ukupnom postotku 71%.Dodao je kako to znači da je od 431 milijun kuna, 71% iz fondova Europske unije, a 29% iz nacionalne komponente, koja se dijeli na Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode i Grad Petrinju, tj. u postocima 43-43-13,3%. Zadovoljstvo nije krio niti Dragan Jelić, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, te je naglasio: „Dojmovi su izvrsni, a ovo je stvarno jedan od trenutno najvećih projekata iz vodoopskrbe i vodoodvodnje na području Republike Hrvatske. Tu su stvarno trud uložili i ovo prilikom im zahvaljujem i čestitam na tome, Grad Petrinja i Poduzeće „Privreda”, te naravno Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode i Ministarstvo regionalnog razvoja i Europske unije. Značajnost ovog projekta je, što je ovo prvi projekt koji će se cjelokupno financirati iz novog programskog razvoja, znači 2014.-2020. u kojem imamo više od milijardu i 200 milijuna eura za projekte, a to je prvi projekt u nizu kojim ćemo trenutno riješiti problem oko dvadesetak tisuća građana Petrinje i okolice. Najavio je i kako je u planu do kraja 2020. godine, kroz taj projekt „Vodoopskrbe i vodoodvodnje” , poboljšanje života za više od milijun stanovnika u Republici Hrvatskoj.

 

Među najsretnijima, prema njegovim riječima, što su počeli radovi bio je i Zlatko Medved, direktor Poduzeća „Privreda”, ali i zbog toga što su 11 godina radili na ovom projektu: „Mi smo godišnje imali više od 1140 kvarova. Iscrpili smo se kroz poplave, popravke i dalje su nam ostali veliki gubici zbog starosti mreže koja je 105 godina, znači od 1911. godine kada je ovdje izgrađena prva mreža. Mislim da će najsretniji biti djelatnici što neće morati toliko „krpati”, građani će dobiti puno kvalitetniju vodu, pedeset posto ljudi koji danas nemaju kanalizaciju dobit će je. Također, poznat je problem naše Slatine, fekalnih voda po cestama, znači stvorit ćemo jednu novu kvalitetu života u ovome gradu i okolici. Radovi su svečano otvoreni u Mošćenici, a simboličnim presijecanjem vrpci otvorili su ih ministar Davor Romić, pomoćnik ministra Dragan Jelić, Zoran Đuroković, generalni direktor „Hrvatskih voda”, Zlatko Medved, direktor „Privrede”, te bivši gradonačelnik Miroslav Gregurinčić i gradonačelnik Darinko Dumbović, koji se tom prigodom sjetio prve crte bojišnice i hrvatskih branitelja, te je poručio: „Sretan sam zato što ovaj projekt, prije svega, možemo darovati hrvatskim braniteljima kojih nema i koji su stvarali domovinu Hrvatsku, ali oni su tu. Ovo je ponos i nešto što nas mogu vidjeti i reći, nismo poginuli uzalud. Napokon smo tu da napravimo nešto za buduće generacije koje dolaze u našem mjestu, bolju budućnost i o(p)stanak mladih ljudi. Ovdje u Mošćenici narod je to zaslužio, u Petrinji da ne govorimo i zato smatram svi zajedno dijelimo jednu veliku sreću s prijateljima našega grada.”

 

Kao prijatelj grada, ali i u funkciji člana Nacionalnog vijeća za vode, na svečanosti je bio i Radimir Čačić, koji je podsjetio: „Negdje, 2003. godine postavili smo koncept. Prvi projekti bili su Međimurje-Varaždin-Petrinja. Međimurje je to odradilo davno uspješno i odlično, Varaždin još uvijek čeka, a od ovih velikih europskih projekata to sada odrađuje Petrinja. Uložen je ogroman napor, strahovito kompliciran projekt, jer kada govorimo o hrvatskim budžetskim sredstvima to je puno jednostavnije, ali kada govorimo o europskom projektu, poznato je da nitko ne daje novac, a da projekti nisu do zadnje točke i zareza potpuno čisti i nije slučajno da je upravo Petrinja prva i jedina koja danas kreće. Naravno, zahvalnost i tehničkoj Vladi koja ima pravo na to, ima ovlasti, ima i dužnost, ali moglo joj je to poslužiti i kao alibi da ne napravi ništa. Mnoge nisu napravile, pa ni prošla, čestitke Petrinji i tehničkoj Vladi.”Početku radova bio je nazočan i Miodrag Demo, izaslanik prijateljskog Grada Zagreba, koji također nije krio zadovoljstvo: „Ovaj projekt zaista je lijepa priča za Grad Petrinju. Često sam govorio kako su Gradovi Zagreb i Petrinja jedna simbioza koja će i dalje nastaviti raditi na mnogim projektima, a ovo što su napravili Ministarstvo, Hrvatske vode i svi koji su radili na ovom projektu, doista je jedna velika priča i mislim da se Petrinji ponovo vraća osmijeh na lice. Napravit ćemo sve da Grad Petrinja saživi u onom duhu, jer do je samo 60 kilometara od Zagreba, da ima standard približan Gradu Zagrebu i to ćemo sigurno demonstrirati u budućnosti na obostrano zadovoljstvo oba grada.” Prema planu, cjelokupni radovi trebali bi biti okončani krajem 2018. godine, a obuhvaćaju: odvodnju/kanalizaciju ukupno 76 km, odnosno: dogradnju kanalizacije u središtu Petrinje u dužini 36 km, naseljima Slatina, Nova Drenčina i Novo Selište u dužini 14 km, naselju Mošćenica u dužini 26 km i sve uz 5 retencijskih bazena i 14 precrpnih stanica, dok će se kod vodoopskrbe raditi rekonstrukcija 52 km mreže u gradu Petrinji i naselju Mošćenici.