• Autor objave:
  • Kategorija objave:Video / Vijesti

Privreda kompletirala opremu vrijednu više od 9 milijuna kuna

Na parkiralištu kod Trga hrvatskih branitelja u Petrinji danas je održana primopredaja posljednjeg kontigenta opreme koji je petrinjska „Privreda“ preuzela u sklopu infrastrukturnog projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“.

Ovaj put riječ je o opremi za održavanje sustava odvodnje vrijednoj 3.566.875,00 kuna s PDV-om, čime je zaokružena nabava opreme, vozila i softvera u sklopu ovog projekta  u ukupnoj vrijednosti većoj od 9 milijuna kuna(s PDV-om).

U sklopu danas isporučene opreme nalaze se specijalno kombinirano vozilo za održavanje kanalizacijskog sustava ukupnog volumena 16 m3, traktor, traktorska prikolica nosivosti 6 tona te traktorska cisterna volumena 3 m3. Opremu je Petrinjskoj Privredi isporučila tvrtka  „Gradatin“ iz Sesveta, čiji je predstavnik ključeve vozila predao direktoru petrinjske „Privrede“ Zlatku Medvedu.

„Privreda je sada postala kompletna firma – mi inače jesmo tvrtka koja je proizvođač, distributer i opskrbljivač vode, a takvih firmi je u Hrvatskoj jako malo. S današnjim danom i opremom koju smo preuzeli, mislim da smo najbolje opskrbljeni u Hrvatskoj“, rekao je Medved.

„Mi imamo obavezu po EU projektu da u pet godina snimimo kompletnu postojeću instalaciju plus novoizgrađenu, zato smo dobili opremu. Znači, moramo dokazati da je ova oprema koju smo dobili u funkciji. Mi ćemo se stvarno truditi. Ne da ćemo se truditi, mi ćemo to i napraviti. Snimit ćemo svu kanalizaciju, isprati svu postojeću, snimiti svu novu kroz provođenje EU projekta. A što nam to znači? Znači nam puno, znači nam život, znači nam to da ispunjavamo svoje obveze koje nam je zakonodavac propisao“,  dodao je direktor Privrede.

Medved je najavio kako će se tempo radova ubrzati, ali po principu da se za jednu dovršenu ulicu, otvaraju radovi u nekoj novoj.

„Ja sam jučer potpisao nastavak radova samo u ulicama u kojima su radovi već započeti. Dakle, za jednu završenu ulicu, otvaramo gradilište u jednoj novoj ulici. Znači, nakon devet mjeseci okrećemo list tako da se više ne može ništa raskopavati što se neće završiti. Mi smo raskopali sedamdesetak ulica. Od tih sedamdesetak ulica mora se uvijek završiti jedna da bi se jedna nova počela. Asfaltirat ćemo onda kad se sve završi, kad se urede kanali, mostići i pristupne ceste. Ići ćemo i u taj postupak asfaltiranja. U svibnju očekujem da ćemo neke ulice potpuno završiti i na taj način ćemo otvarati nova gradilišta“, poručio je Medved.

„Mogu reći da sam prezadovoljan. Projekt ide svojim tijekom, rekao je na današnjoj primopredaji petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Projekt kao i svako gradilište na neki način građanima uzima određene komoditete. Ali mi smo dosad naučili živjeti bez komunalne infrastrukture. Sada je komunalna infrastruktura došla u grad. Otvorili smo 25 ogromnih gradilišta i Petrinja u ovom dijelu Hrvatske postaje najveće gradilište. Sigurno da nekima to možda ponekad i smeta i uvijek će biti onih koji „grintaju“. Međutim, ako ulažemo u grad skoro 500 milijuna kuna, vrijednost grada i imovine grada je sigurno uknjižena za pola milijarde kuna. Ali to nije jedina korist. Jako važno je da imamo određene standarde. Mislim da je komunalna infrastruktura ono osnovno što građani u 21. stoljeću trebaju imati“, rekao je Dumbović poručivši kako je ovo jedan lijep poklon građanima Petrinje za Uskrs.

Naglasio je kako priključci građane neće koštati ništa.

„Kao gradonačelnik sam prije svega zadovoljan zato što nijedan čovjek, nijedna kuća neće platiti priključak odvodnje. On je besplatan i tu treba otkloniti svaku dilemu, jer su se oni dušebrižnici koji su razočarani ovim projektom pojavili s pričom kako će priključak biti tisuću eura. Ne, neće biti nikakvih plaćanja. Taj dio preuzimamo svi skupa. Mislim da je kroz sve ovo poslana snažna poruka da smo mi lideri i samo lideri jednog vodoopskrbnog područja koje ima resurs i jednu trajnu vrijednost, a to je voda, to je odvodnja“.

Poručio je kako u tom smislu Petrinja neće ostati zatvorena u svojim okvirima. Na lokalnoj razini najavio je još dvije aglomeracije – jednu vrijednu 96 i drugu vrijednu 108 milijuna kuna koja će vodom opskrbiti petrinjska sela. S posebnim ponosom istaknuo je projekt ultrafiltracije u koju je Grad uložio 6 milijuna kuna i koja pohvale dobiva i od europskih stručnjaka.

„Mislim da je najvažnije da smo se riješili vode iz Kupe. Nećemo piti Kupu, nego već skoro godinu dana pijemo svoju vodu iz svojih bunara, iz svojih izvora koja je jedna od najboljih voda u ovom području s čime se slažu i europski stručnjaci iz URBACT-a. Petrinja se može pohvaliti da ide na milijardu kuna projekata. Mi smo za to spremni . Politika i struka treba imati kontinuitet i siguran sam u taj kontinuitet, a oni koji nisu ništa napravili, njima nemojte ništa vjerovati“, zaključio je Dumbović.

Danas preuzetu opremu, poduzeće Privreda koristit će za redovito održavanje postojećih 47 kilometara kanalizacijske mreže kao i za novoizgrađenu kanalizaciju u dužini od 76 kilometara u sustavu aglomeracije, a sukladno zahtjevima Europske unije. Također, oprema će se koristiti i za održavanje središnjeg sustava odvodnje, odnosno uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kao i individualnih sustava odvodnje kroz sabirne jame i male uređaje za pročišćavanje otpadnih voda.

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“ ukupne je procijenjene vrijednosti na gotovo 345 milijuna kuna, a Europska unija sufinancira ga sa 71%, odnosno s gotovo 245 milijuna kuna.

Na Trgu hrvatskih branitelja gdje je održana primopredaja opreme za Privredu, Grad je danas organizirao i druženje za građane pred blagdan Uskrsa uz podjelu prženih ribica.